Je wilt meer uit je schrijftalent halen?

Leer verhalend schrijven en maak 2021 tot jouw schrijversjaar

Schrijven valt te leren. Iedereen met aanleg voor taalgebruik kan door het leren van schrijftechnieken zijn of haar teksten naar een hoger niveau tillen.

Met zijn decennialange ervaring als schrijver en schrijfdocent en -mentor aan onder meer Schrijversvakschool ’t Colofon en de Amsterdamse Theateracademie, neem Hans van Bergen je graag mee naar nieuwe wegen op jouw pad als schrijver.

REACTIES VAN CURSISTEN
Het was een cursus waarin ik met behulp van creatieve opdrachten geleerd heb om op een andere manier met taal om te gaan. Het enthousiasme van Hans werkte zeer aanstekelijk en was een stimulans voor het schrijversbrein. Geweldig genoten en veel geleerd!
Monique Urlings
Hans is een coach die vanuit totale gelijkwaardigheid en eerlijkheid een spiegel vormt waardoor mijn schrijfcreativiteit vanuit mijn diepste wezen is gaan stromen. Zijn humor, enthousiasme en vooral grote vakkennis maken iedere coachsessie tot een verrijking.
Marianne Cranston

CURSUS VERHALEND SCHRIJVEN

Omdat de aangescherpte coronamaatregelen het moeilijk maken om in groepsverband samen te komen, is de cursus 'Verhalend Schrijven' voorlopig omgezet naar een individuele cursus. Tijdens de 1-op-1-cursus wordt het programma gevolgd zoals dat op deze pagina is omschreven. Alleen wordt de duur van elke les teruggebracht naar 90 minuten, omdat in de 1-op-1-situatie alle aandacht volledig gericht is op de individuele cursist en zijn werk en niet op een groep.

CURSUSPRIJS 8 INDIVIDUELE LESSEN VAN 90 MINUTEN: € 495,- (incl. BTW)
Data: Houd deze site in de gaten voor de nieuwe startdata.

Ontdek de schrijver in jezelf.

Weet je niet goed welke thema’s om over te schrijven bij jou passen? Ben je er nog niet achter wat jouw persoonlijke stem, richting of stijl is als schrijver? Wil je beter worden in het uitwerken van verhaallijnen? Meer spanning in je teksten brengen? Je karakters boeiender maken? Ben je de schrijver in jezelf nog aan het ontdekken? Of ben je al wat verder op het schrijverspad en wil je beter leren schrijven?

Dan is de schrijfcursus ‘Verhalend Schrijven'’ dé oplossing. In 8 lessen van twee en een half uur, ga je op zoek naar jouw persoonlijke grenzen waar je bij het creatieve schrijven tegenaan loopt. En je leert uiteraard over die grenzen heen te gaan. De 8-weekse schrijfcursus 'Verhalend Schrijven' is dé manier om inzicht in je schrijftalent en antwoorden op je vragen te krijgen.

Uitdagende opdrachten laten je ontdekken waar je nu staat in je schrijverschap. Je verwerft inzicht in waar je nog aan moet werken en waar je heen wilt met schrijven. Je krijgt meteen feedback op de opdrachten, zowel van de docent als van je medecursisten. Omdat je in je persoonlijke schrijfproces op zoek gaat naar de schrijver in jezelf, is de cursus geschikt voor zowel de beginnende schrijver als voor de al wat meer gevorderde schrijver.

Wat heb je geleerd als je klaar bent?

Je weet welk genre bij jou past. Je hebt inzicht in je zwakte punten en je weet hoe je die kunt oplossen. Je bent niet bang voor de dreiging van de 'witte pagina' omdat je overal onderwerpen weet te vinden. Je beheerst diverse technieken die je sterker maken in alle aspecten van je schrijverschap. Je hebt inzicht in jouw persoonlijke pad als schrijver. En bovenal, je bent enorm gestimuleerd en gemotiveerd in het schijven.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Voor iedereen die beter wilt worden in het schrijven van fictieve en non-fictieve verhalen, die de kracht hebben de lezer op de eerste pagina bij de keel te pakken en hem geboeid vast te houden tot de laatste letter.

De cursusopbouw.

 • Les 1: Wat is de essentie van een goed verhaal en hoe vind je je onderwerpen?
 • Les 2: De setting. Het belang van een tot de verbeelding sprekende omgeving voor je verhaal.
 • Les 3: Personages. Hoe ontwikkel je boeiende personages, die je verhaal voortstuwen?
 • Les 4: Hoe bouw je een sterk plot, zodat je verhaal de lezer vasthoudt tot de laatste letter?
 • Les 5: Dialoog en scène. Scènes zijn de bouwstenen van je verhaal. Dialogen onthullen je personages.
 • Les 6: Begin en einde. Hoe schrijf je een sterke opening voor je verhaal die de lezer vastgrijpt en een einde dat de lezer bijblijft?
 • Les 7: Beschrijvingen en woordkeus. Ontdek je eigen unieke stem als schrijver.
 • Les 8: Schrijven is schrappen. Van de ruwe naar de de definitieve versie.

Achter alles schuilt een verhaal.

Welk verhaal heb jij te vertellen?
Mocht de onvoorspelbaarheid van het coronavirus het gedurende de cursus onmogelijk gaan maken de lessen op locatie te volgen, dan kunnen we direct overschakelen naar de digitale 'lesruimte'. Dus de cursus kan hoe dan ook doorgaan, ook al gaat covid-19 misschien proberen roet in het eten te gooien.

CURSUSGEGEVENSAANTAL LESSEN:
De schrijfcursus 'Verhalend Schrijven' bestaat uit 8 lessen van elk anderhalf uur.

DATA:
De voorlopige 1-op-1-cursus zoals hiervoor omschreven, kan op elk gewenst moment worden gestart.

TIJDSTIP:
Elke les duurt anderhalf uur.

INVESTERING IN JE SCHRIJVERSCHAP:
De investering voor de volledige cursus van 8 lesavonden bedraagt €495,- (incl. BTW)

DOCENT:
Hans van Bergen

LOCATIE:
Een inspirerende historische locatie aan het Munsterplein in Roermond op 5 minuten lopen vanaf het station.

GROEPSGROOTTE:
Omdat de aangescherpte coronamaatregelen het moeilijk maken om in groepsverband samen te komen, is de cursus 'Verhalend Schrijven' voorlopig omgezet naar een individuele cursus.AANTAL LESSEN:
De schrijfcursus 'Verhalend Schrijven' bestaat uit 8 lessen van elk anderhalf uur.

DATA:
De voorlopige 1-op-1-cursus zoals hiervoor omschreven, kan op elk gewenst moment worden gestart.

TIJDSTIP:
Elke les duurt anderhalf uur.

INVESTERING IN JE SCHRIJVERSCHAP:
De investering voor de volledige cursus van 8 lesavonden bedraagt €495,- (incl. BTW)

DOCENT:
Hans van Bergen

LOCATIE:
Een inspirerende historische locatie aan het Munsterplein in Roermond op 5 minuten lopen vanaf het station.

GROEPSGROOTTE:
De schrijfcursus wordt gegeven voor een kleine groep van maximaal 5 personen. Daarom is er voor elke deelnemer ruimschoots persoonlijke aandacht.

HANS VAN BERGEN, SCHRIJVER EN SCHRIJFCOACH

Ik sta te popelen om in een inspirerende omgeving met een groep gelijkgestemden aan de slag te gaan met het prachtige vak van schrijven.

Zelf werk ik zo’n veertig jaar als zelfstandig schrijver van fictie en non-fictie. Ik heb tientallen scenario’s geschreven voor drama, radioverhalen, documentaires en docudrama voor diverse landelijke en buitenlandse omroepen.

Verder schrijf ik proza, poëzie, journalistieke reportages, columns, toneelstukken en musicals. Mijn werk werd meerdere malen bekroond. Zes jaar lang was ik de officiële stadsdichter van de gemeente Roermond.

Als docent creatief schrijven en schrijfcoach, heb ik jarenlang in diverse disciplines les gegeven aan onder meer Schrijversvakschool ’t Colofon en aan de Amsterdamse Theateracademie. (kijk hier als je meer wilt zien over mijn ervaring als schrijver)

My Image

REACTIES OP RESULTATEN

Als schrijfcoach werk ik met volwassenen, jeugd en kinderen. Dit zijn reacties op de landelijke resultaten die ik heb behaald met poëzielessen aan kinderen van de groepen 8 van basisschool Aan de Roer, in Roermond.

De school stuurt de gedichten ook altijd in voor de landelijke gedichtenwedstrijd.En steevast met succes, zo lijkt het wel. De school won vorig jaar vier prijzen. Dit keer werden maar liefst zes inzendingen bekroond Daarnaast ging er ook nog een groepsprijs naar Aan de Roer.
Dagblad De Limburger
‘OBS Aan de Roer had dit jaar een zeer poëtische inzending die de jury aangenaam verraste.’
Juryrapport poëziewedstrijd’ Stichting Kinderen en Poëzie
Voor de wedstrijd werden dit jaar ca. 34.000 gedichten ingestuurd door leerlingen van 800 scholen in het hele land. Daarvan werden zo'n vijftig gedichten bekroond, waaronder de zes gedichten van de Roermondse scholieren. Volgens de ‘Stichting Kinderen en Poëzie’ is het de eerste maal dat er zoveel leerlingen uit één groep een prijs winnen.
Weekblad De Trompetter

 • TROS omroep, logo
 • KRO NCRV omroep logo
 • Human omroep, logo
 • Stacks Image 279
 • Stacks Image 283
 • Stacks Image 287
 • Stacks Image 291